Hoera, we zijn er weer!

Terwijl ondertussen het nieuwe jaar alweer volop begonnen is, schijnt hier in januari de zon, is de hemel strak blauw en staat mijn mama die even op bezoek is in haar korte mouwen in de tuin te werken. Ibiza is fijn in de winter. En de kerstvakantie was al net zo. Wat hebben we dit afgelopen jaar hard gewerkt om al onze projecten tot een goed einde te brengen. Om vervolgens te kunnen genieten van twee weken vakantie, gewoon thuis maar met zon en zee om de hoek. Eten en koken met vrienden, lekker naar het strand met de kleinste terwijl de oudste twee in Nederland vakantie aan het vieren waren, beetje paardrijden, boek lezen… pfff wat een feest!

Dus jazeker, happy new year to you all! We gaan er echt weer met frisse moed tegenaan. Nieuwe energie, ideeën en projecten om 2018 mee te vullen.

Het is stil geweest op de blog, maar daarbuiten allerminst! In 2017 heb ik mijn tweede vegetarische kookboek uit mogen brengen bij Carrera Culinair: World of veggies, 100 klassieke vegetarische recepten, (wat je hier kunt bestellen), hebben we onze conceptstore ‘Los Otros’ met veggie cafe in het prachtige noorden van Ibiza geopend, en heb ik 35 recepten mogen schrijven en fotograferen voor het geweldige nieuwe online platform van Rituals, hier.

Stil gezeten, nee niet bepaald, maar we hebben alles met zoveel plezier gedaan! Voor het eerst stond ik in Los Otros hele dagen te koken voor een vol terras, terwijl Nicolaas (mijn man) nog steeds verbouwingen stond door te voeren in de winkel. Terwijl de kinderen drie maanden vakantie hadden en de oudsten graag naar Nederland wilden en de kleinste naar dagkampen gebracht moest worden. Ik wist niet wat ik meemaakte, wat een klus! Maar de reacties waren goed en dat gaf aan het eind van de dag weer wat moed! De kaart werd uitgebreider en uitgebreider en voor we het wisten stonden we gewoon drie gangen te koken, met allemaal recepten uit het boek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het eerst hadden we te maken met personeel dat voor ons werkte, met kledinglabels die spullen uitleverden, met deadlines van andere projecten die daarna nog gehaald moesten worden, met biervusten die leeg waren en met vaste openingstijden: dag vrije tijd! Aanpoten was het, en ja, hele cliche, maar wat een ervaring!

Dus nu ik dit rustig aan het opschrijven ben, is de winkel nog een paar dagen gesloten. Aankomende zondag gaan we voor het eerst weer open en staat er een nieuwe kaart op het menu! (Die ik overigens nog moet maken :-) )

We hebben alweer plannen voor een nieuw veggie kookboek (ik zeg we, want mijn lieftallige echtgenoot is degene die zo geweldig creatief vormgeven kan), en we zijn met nog een ander spannend project bezig, waarover later hopelijk meer :-) De blog wordt weer nieuw leven ingeblazen en ga naast Nederlands óók in het Engels schrijven. Ennnn, en komen weer heel wat nieuwe fijne recepten op de Rituals site aan. Eén van mijn favorieten van vorig jaar die op Rituals voorbijgekomen zijn deel ik hier graag met jou. Als voorproefje voor het neiuwe jaar zeg maar. Proost, op heel veel lekkers en op heel veel leuks!

 

Liefs,

Mirjam

 

Sushi van Bulgur met oesterzwam

Ingrediënten voor 4 rollen (4 tot 6 personen)

 

Seasoning voor de bulgur:

2 el rijstazijn
1 tl zout
2 tl suiker

Sushi:

4 norivellen
200 g bulgur
150 g oesterzwam
halve komkommer
1 avocado
Sojasaus om in te dippen
Ingemaakte gember om erbij te serveren
Bamboo rolmatje

Verder:

Wasabi mayonaise
2 el biologische mayonaise
1 tl wasabi
2 tl soja saus

 

Zo maak je het:

Kook de bulgur drie minuten langer dan op het pak aangegeven, zo wordt deze iets ‘stickier’ zoals de bedoeling is bij sushi.

Maak de seasoning door deze in een pannetje al roerend op te warmen totdat het zout en de suiker volledig is opgelost, maar laat het niet koken.

Laat de ‘sushi-bulgur’ daarna afgegoten onder een gesloten deksel staan terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.

Bak de oesterzwammen in een el olijfolie tot ze beginnen te kleuren, snijd ze in repen van ongeveer 1 cm breed.

Schil en ontdoe de komkommer van de zaadjes en snijd in dunne reepjes. Snijd ook de avocado in reepjes.

Maak de wasabi mayonaise door de ingrediënten goed door elkaar te mengen.
Leg een norivel met de ruwere kant naar boven op het bamboe-matje, bedek dit dun maar dekkend voor 3/4 met bulgur.

Maak met blaadjes spinazie een lijn van links naar rechts, daarnaast een horizontale lijn met wasabi-mayo en leg dan de avocado, oesterzwam en komkommer op de spinazie. Rol dit zo strak mogelijk op en plak de sushi dicht door het onbedekte deel nat te maken met water.

Snij de sushi in plakjes van ongeveer 1 tot 1,5 cm dik.

Serveer met extra wasabi, gember en sojasaus.

 

 

 

 

 

One Response to “Hoera, we zijn er weer!”

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *