Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes in witte wijn

Het is zo moeilijk niet

We zitten alweer halverwege januari, maar nog steeds zie ik zát goede voornemens voorbij komen op Facebook. En met goede voornemens, bedoel ik de échte goede! Want tot mijn grote geluk zijn er opvallend veel mensen die dit jaar zeer bewust besloten hebben dat het genoeg is geweest. Basta. Klaar en uit met de pret. Of beter gezegd: met het dierenleed. Geen vlees meer, geen dode dieren op het menu en sommigen gaan zelfs helemaal voor vegan. Geen zuivel, geen eieren, geen leer, het hele riedeltje. Een beter voornemen bestaat er niet, wat mij betreft. En dat gezanik over “wat moet je dan in Godsnaam nog eten?” mag ook wel eens een keertje klaar zijn. Want jemig mina, moet ik dat dan echt allemaal nog uitleggen, denk ik dan. Kijk eens naast alle voorverpakte rommel in de supermarkt, of de schappen met al die hompen vlees. Er is nog meer hoor, heus waar! Ja, je zult het niet geloven, maar met een paar eenvoudige (groene) ingrediënten, die zo uit de grond komen, kun je al een heel lekker maaltje maken! En daar hoeft geen dier aan te pas te komen.

Schermafbeelding 2016-01-12 om 16.40.27

“Maar hoe zit het dan met die eiwitten, waar haal je die dan vandaan?” Mm, sja. Ik moet altijd even nadenken voor ik antwoord. “Nou,” begin ik dan met een zucht. Ik kan er niks aan doen). “Ik voel me kiplekker, (om maar eens iets te zeggen) ik heb nergens last van, zit vol energie en heb daarnaast ook geen overgewicht.” Ook niet onbelangrijk. “Wist je dat je uit groene bladgroente, bonen, linzen, maar ook bijvoorbeeld quinoa etc, heel veel eiwitten kunt halen? Nee?” Nou lees eens een boek. Denk ik dan. Zeg ik natuurlijk niet. Maar kom op zeg. We leven in 2016. Als je nou zo nodig iets wil claimen, doe er dan een beetje studie naar. Toch? En nee, vlees is per definitie niet gezond. Onze darmen zijn veel te lang, waardoor het vlees gaat rotten. In je lichaam nota bene! Maar goed. Dat soort dialogen dus. En voor alle mensen die het dierenleed nog niet genoeg reden vinden kan ik van harte aanbevelen om eens naar de geweldige docu Cowspiracy te bekijken. Te vinden op Netflix. Dan ben je toch wel gauw genezen denk ik. En begrijp me niet verkeerd, dit heeft dus niet eens zo zeer met zielige beelden te maken van slagerijen en mega transportem. Dus ja, je kunt het aan! En spread the word! Niet vergeten hoor!

En dan nu ter zake, want er moet ten slotte ook nog gegeten worden. Dit hele makkelijke maar oh zo lekkere recept is eigenlijk een mix van twee oudere recepten waar mijn kinderen dol op zijn. Want mijn kids zijn pasta lovers, net als ikzelf moet ik bekennen, ze hebben het niet van een vreemde. Dus per ongeluk kwamen we ooit eens op het idee om de twee te mixen, en voila, succes! Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes in witte wijn. Té lekker en ook nog gezond! En dus, eet smakelijk!

 

Ingrediënten voor 4 personen | bereidingstijd ongeveer 25 min

 • 1 pak volkoren (bio) spaghetti
 • 500 gr. zoete cherry tomaatjes of mini pomodori
 • 1 teen knoflook
 • 3 el olijfolie
 • 300 ml witte droge wijn (Chardonnay)
 • 1 el gedroogde tijm
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Voor de Pesto:

 • 40 gram verse basilicum
 • 40 gram Parmezaanse kaas
 • 120 ml extra vierge olijf olie
 • 1/2 tl zout en vergemalen zwarte peper
 • 2 tenen knoflook
 • Eventueel een klein handje pijnboompitten, maar is niet noodzakelijk

Zo maak je spaghetti met pesto en cherry tomaatjes:

 

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

Kook de pasta el dente zoals aangegeven op de verpakking. Doe er na het afgieten een scheutje olijfolie doorheen om het niet te laten plakken. In de tussentijd snijd je de tomaatjes door de helft of in vieren, als ze een beetje groter zijn.

 

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

Verwarm de 3 el olijfolie, doe hier de tomaatjes bij en de fijngesneden teen knoflook. Zet het vuur hoog en bak dit een minuut of 4, maar roer ze niet kapot. Breng op smaak met (genoeg) zout en peper. Giet er dan de witte wijn bij, en de eetlepel tijm, en breng aan de kook. Draai het vuur zacht en laat een minuut of zeven zachtjes pruttelen.

 

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes  Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

In de tussentijd maak je de pesto door alle ingrediënten met een staafmixer te mixen. Snijd wel de harde lange steeltjes van de basilicum af.

 

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes Spaghetti met pesto en cherry tomaatjes

Verdeel de pasta over de borden, daaroverheen de tomaten saus en on top de pesto. Garneer met Parmezaanse kaas en geniet!

×

Comments are closed.