Salade van verse vijgen en gorgonzola

Nu weet ik heus wel dat men in Nederland over het algemeen geen vijgenboom in de tuin heeft staan en al helemaal niet een die zo vol zit met fruit als die van ons. Hoe oud hij is weet ik niet exact, (oud, zoveel is zeker) maar elk jaar weer, rond eind augustus geeft die fantastische oude knakker zoveel heerlijke vruchten, dat het bijna gênant zou zijn als ik er niet een blog aan zou wijden. Trouwens, ik denk dat ik de komende weken niks anders zal kunnen doen dan over recepten schrijven waarin verse vijgen verwerkt zijn. En daarnaast kun je ze in Nederland prima bij de groenteboer halen! Tel uit je winst!

Blog35_Vijgensalade02B Blog35_Vijgensalade05

Men neme, op zo’n prachtige vrijdag ochtend waarop de zon al heel lang schijnt, een nog wat slaperige dochter, die heel graag model wil worden, maar die vervolgens chagrijnig wordt omdat ze niet met donkerpaarse lippenstift en net nieuw aangeschafte bril als Paris Hilton op de foto mag. Dat gaat dan vooral zo: ‘schat, we maken een schattige foto van een lief bloemenmeisje, met losse haren die op haar blote voetjes door de campo loopt omdat ze een vijgje wil plukken voor het ontbijt. Niet een of andere clubganger die net uit de Pacha komt zetten, en daarnaast, je bent 13. Gedraag je dan ook zo.’ Waarna ze me woedend en vol afgrijzen aankijkt. Het is nog een wonder dat ze d’r engelen gezichtje voor 3 tellen weet op te zetten.

Blog35_Vijgensalade04 Blog35_Vijgensalade02
Daarnaast; een gammel stoeltje, want die rijpe rakkers zitten natuurlijk bovenin. Een mesje en een dosis doorzettingsvermogen. Dat laatste is lastig want duurt uiteraard allemaal te lang, waarna ik dochterlief vriendelijk toespreek dat het modellen bestaan nou eenmaal niet over rozen gaat. Ik heb haar de rest van de dag niet meer gezien.

Hoe dan ook, ik heb mijn overheerlijke salade dus maar helemaal moederziel alleen opgegeten. Met uitzicht over de vallei hoor, met een beetje een briesje en 30 graden. Dus enorm zielig was ik nou ook weer niet. De rest van de fam was namelijk ook even de deur uit, wat mij zo nu en dan prima bevalt, zoals je wel zult begrijpen. Ik kan je deze salade dan ook van harte aanbevelen!

Ingrediënten voor 1 persoon | bereidingstijd 10/15 minuten

1 flinke hand gemengde sla
1 verse vijg in plakjes
2 aardbeien in plakjes
50 g gorgonzola in kleine plakjes
ongeveer 10 pistache nootjes, verbrokkelt
Snijd de aarbeien in plakjes, net als de vijgen. Verbrokkel de pistachenootjes en snijd kleine plakjes van de gorgonzola.

Blog35_Vijgensalade17 Blog35_Vijgensalade16 Blog35_Vijgensalade14

Schik dit alles met de sla op een bord.

Blog35_Vijgensalade13

 

Vinaigrette (en dan hou je ook nog lekker over voor over de salade bij het eten!)

een jampot met deksel
60 ml extra vierge olijfolie
2 tl dijon mosterd
sap van een halve citroen
1 flinke tl mayo
1 teen knoflook uitgeperst
1/2 tl zout en versgemalen zwarte peper
1 1/2 tl honing

Doe alle ingrediënten in het potje, deksel er op en schudden maar!

Blog35_Vijgensalade010  Blog35_Vijgensalade12Blog35_Vijgensalade11

Verdeel de vinaigrette over je salade en klaar!

Blog35_Vijgensalade09 Blog35_Vijgensalade06

×

Comments are closed.