Salade van spelt en edamame boontjes

Eiwit-bom!

In Nederland kun je ondertussen alles wat je bedenkt gewoon bij de Appie halen, maar wil je hier (in Ibiza) bijvoorbeeld (ik dus!) op zoek naar edamame boontjes, dan kun je daar zomaar een dag voor uit moeten trekken.
Maar wie zoekt, zal vinden en jawel, het is gelukt! Super natuurlijk, want die boontjes zijn waanzinnig voedzaam en daarnaast ook nog eens heel erg lekker! In salades zijn ze op hun best vind ik, maar natuurlijk ook gewoon zo in de peul, kort gekookt, met veel zeezout erop zijn ze verrukkelijk.

Toen ik in het ziekenhuis lag, kwam mijn vriendinnetje allerlei heerlijke, maar vooral eiwitrijke voeding brengen waarvan ik kon aansterken. Want het ziekenhuis eten, ook al was het een ‘privé kliniek’, was werkelijk het laatste waarvan ik verwachtte dat het mij beter zou maken! (Lees: pasta met ketchup, koekjes met heel veel suiker, gefrituurde happen met iets van een verlepte groente erin, omdat ik had aangegeven vegetariër te zijn). Ze bracht me een heerlijke quinoa salade, volkoren brood met humus, ‘burned broccoli pasta’ (wacht maar, recept staat in het nieuwe Veggie kookboek!) en dus ook een hele zak edamame boontjes, omdat die alle essentiële aminozuren bevatten om een compleet eiwit te vormen. En dat was precies wat ik nodig had. Aansterken geblazen, want ondertussen was ik al 5 kilo afgevallen.

Spelt_edamame_salade03

Zeker met mijn kleine ventje van vier (maar ook met de oudere kids natuurlijk) probeer ik er op te letten dat hij wel genoeg eiwitten binnen krijgt, omdat ik zelf natuurlijk alleen maar vegetarisch kook, ook zonder vis. En ook al is de rest van mijn gezin niet strikt vegetariër (als we ergens zijn en er wordt, voor zover mogelijk, ‘goed’ vlees geserveerd, slaan ze dat zeker niet af), veel vlees eten ze dus niet. En dus is het belangrijk om, zeker voor kinderen die in de groei zijn, gevarieerd te eten met genoeg voedingsstoffen en vitaminen/mineralen zodat ze geen tekorten oplopen. In principe is dat natuurlijk ook zeker niet nodig als je ervoor kiest om vegatarisch te eten, maar het is wel een puntje om op te letten. Enige kennis is dan wel handig :-) Hoera, lang leve Google!
Hoe dan ook; deze salade van spelt met bonen, edamame en avocado zit dus bomvol met complete eiwitten (ook avocado heeft alle essentiele aminozuren om complete eiwitten te vormen), goede vetten, A- B- en C-vitaminen,  koper, selenium, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Nou ja, tel uit je winst! (en hij is nog lekker ook!)

Ingredienten voor 4 tot 6 personen | bereidingstijd ongeveer 30 minuten (afhankelijk van de kooktijd van je spelt)

 • 250 g spelt
 • 1 komkommer, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • 2 avocado’s, geschild en in kleine blokjes gesneden
 • 400/500 g alubia bonen (ronde witte bonen uit pot) uitgelekt
 • 250 g edamame boontjes (zonder peul)
 • 1/2 rode ui, heel fijn gesneden
 • grote hand (of twee) koriander, alleen de blaadjes

Soya vinaigrette

 • 6 el soyasaus
 • 1 el sesam olie
 • 3 el rijstazijn
 • 2 tl honing
 • 3 el chilisaus
 • zwarte peper uit de molen

Kook de spelt zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en laat even afkoelen. Snijd ondertussen de komkommer en avocado in kleine stukjes.

Spelt_edamame_salade01

Spelt_edamame_salade02

Spelt_edamame_salade03

Snipper de halve ui heel fijn en mix alle ingrediënten voor de vinaigrette goed door elkaar.

 Spelt_edamame_salade06

Spelt_edamame_salade05

Als je edamame boontjes in de peul hebt gekocht, kook ze dan volgens de aangegeven tijd op de verpakking, waarna je ze even laat afkoelen voordat je ze makkelijk uit de peul drukt. Als je ze kant en klaar hebt gekocht, is dat niet nodig en gebruik je ze zo. Laat de Alubia bonen uitlekken (spoel eventueel even om).

Doe alles in een grote schaal en schep voorzichtig door elkaar. Schep de vinaigrette er doorheen en garneer pas daarna met de koriander blaadjes.

Spelt_edamame_salade07

Spelt_edamame_salade08

Spelt_edamame_salade09

Eet smakelijk! :-)

Save

Save

Save

Save

×

Comments are closed.