Feel good salade met zoete aardappel, miso en tahin dressing

Ik weet dat ik eigenlijk enorm hard aan kerst moet denken. Aan wat we gaan eten en waar ik het ga halen. Aan de voorgerechten, de hoofd- en bijgerechten en hoe ik alles op elkaar af ga stemmen. Dat ik de kerstballen en verlichting uit de schuur moet halen, een boom moet kopen, of in ons geval; uit de tuin trekken, en het huis tot kersthuis moet omtoveren.

Maar.. de zon schijnt en het is zeker 20 graden buiten! Ik heb eerder het idee dat het lente is, dan winter, of überhaupt; dan bijna kérst!! Het is niet te geloven, ik loop nog heerlijk op mijn slippertjes en in mijn shirtje, en voel me alles behalve kerstig. Nadat we gister onze twee oudste kids op het vliegtuig hebben gezet om hun kerstvakantie met familie en vriendjes door te brengen, heerst er totale rust in en rond ons huis. Mijn kleintje speelt buiten met mijn man voetbal en ik zit er relaxt bij met een kop koffie, mijn gezicht in de zon. Niks moet, alles mag. Aan kerst denken?? Lukt echt niet!

Voetbal02

Na onze iets te gezellige avond gister met nét iets te veel drankjes en gezellige vrienden uit Nederland, heb ik enorm behoefte aan een bord vol goeds. Boontjes, rijst, groen, en lekker wat zout om weer een beetje bij te trekken en mijn vochtgehalte weer op pijl te krijgen. Ik heb een geweldige miso-tahin dresing gevonden, die het perfect doet op momenten zoals deze. En eigenlijk heb ik verder gewoon maar gebruikt wat ik nog in huis had en wat me een goed gevoel gaf! Lekker genieten van zo’n bord vol troost. En die heerlijke zon natuurlijk nog even.

 

Ingredienten voor 2 personen | Bereidingstijd 30 minuten

 • 1 cup zilvervliesrijst
 • 1 zoete aardappel
 • 1 el olijfolie
 • 1 blikje zwarte bonen (of elk andere soort die je nog hebt staan of lekker vindt)
 • 1/2 avocado
 • 1 lenteui
 • 1 winterpeen
 • 1 krppje little gem sla
 • Plakjes jalapeño (optioneel)

 

Voor de miso-tahin dressing:

 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen, waarvan je de helft bewaard om in partjes bij de salade te serveren
 • 1/4 cup tahin (sesampasta)
 • 1 el miso pasta
 • 1 el honing
 • 1/2 el sesamolie
 • 1 tl sambal oelek, of een andere hete saus zoals sriracha
 • 1/2 el rijst azijn
 • Versgemalen zwarte peper en zeezout
 • water om eventueel mee te verdunnen

 

Zo maak je het:

 

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat na het afgieten met een gesloten deksel staan. Schil vervolgens de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de blokjes al roerend met een beetje peper en zout in 10 minuten gaar.

Zwarte_bonen_salade_miso_tahin01 Zwarte_bonen_salade_miso_tahin02

Voor de dressing pers je de sinaasappel en de halve citroen uit.

Zwarte_bonen_salade_miso_tahin03

Meng het sap samen met alle andere ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.Voeg er net zoveel water aan toe als je vindt dat nodig is.

Zwarte_bonen_salade_miso_tahin04 Zwarte_bonen_salade_miso_tahin05 Zwarte_bonen_salade_miso_tahin06 Zwarte_bonen_salade_miso_tahin07

Was de little gem sla en haal de blaadjes los. Snijd de lenteui in dunne ringetjes en de avocado in plakjes. Gebruik een kaasschaaf om de wortel in dunne linten de snijden. vervolgens laat je de bonen uitlekken en verwarm je ze even in een pannetje.

Zwarte_bonen_salade_miso_tahin08

Maak de borden mooi op door alle groenten en rijst te verdelen en eindig met de linten van wortel. Besprenkel eventueel nog met een beetje extra hete olijfolie (met rode peper) en serveer met de overige citroen. Serveer de miso-tahin dressing er los bij.

Zwarte_bonen_salade_miso_tahin09

 

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *